Code 95: Voor iedereen, en zonder uitstel

Nog vaak worden wij gebeld: Die code 95, dat zal toch zo'n vaart niet lopen? En krijg ik er een verklaring van, zodat ik geen nieuw rijbewijs nodig heb? Helaas, code 95 gaat gelden voor iedereen, en zonder uitstel!

 

Hierboven een rijbewijs waarvan de houdster alle categorieën heeft. Naast de code voor brildragend (01) staat er ook een code 95 op, met datums er achter. Dit is hét bewijs dat aantoont dat zij de nascholingsuren voor de code 95 heeft behaald. En dit moet dus echt op deze manier op het rijbewijs staan. Daarvoor is de registratie van 4 theorie- en 1 praktijkdag bij het CBR noodzakelijk. Overigens, bij zowel C- als D-rijbewijs hoeft maar eenmaal 35 uur worden behaald.

Binnen de meeste landen van Europa is deze wetgeving sinds 2014 al van kracht, enkele landen waaronder Nederland hebben twee jaar uitstel toegepast, tot 2016 dus. Op verdere uitstel hoeven we daarom niet te rekenen. Ook alle Nederlandse uitzonderingen, bijvoorbeeld voor oudere chauffeurs en 'minder dan 12 uur' zijn allemaal teruggedraaid. Iedere goederen- of personenvervoerder op truck of bus die dit als werk doet, hoe lang of kort ook, is code 95-plichtig.

Geen code 95 op het rijbewijs, maar wel met een voertuig 'commerciëel' onderweg, dat wil zeggen met personen of lading? Daarvoor is het rijbewijs dus niet langer geldig, oftewel een overtreding. Bij aanhouding een bekeuring en een rijverbod, bij aanrijdingen kan de verzekeringsmaatschappij moeilijk gaan doen. Blijf het voor, en zet die code 95 op het rijbewijs!

Nieuws

Korte ADR-cursus voor planners en loodsmedewerkers

Rijdt jullie transportbedrijf ADR? En hebben de chauffeurs een ADR-diploma maar missen de planners en loodsmedewerkers kennis van ADR? EBTL kan een in-company training verzorgen, afgestemd op jullie w…

Lees meer

ERRU-register van start per 1 april 2022

Op 1 april 2021 is het ERRU-register in Nederland van start gegaan. Hierin staan overtredingen beschreven waarvoor strafpunten worden geregistreerd als er een overtreding wordt begaan. Hoe ernstiger d…

Lees meer

Ik heb een vraag