Zeecontainer onverwachts radioactief? EBTL helpt u op weg met transport!

Recent heeft er zich een situatie voorgedaan tijdens de import van vrachten in zeecontainers. Gedurende de controle van de zeecontainer op de terminal is er radioactiviteit gemeten. Een gevaarlijke situatie waarbij de douane niet anders kon dan de container blokkeren voor de veiligheid. Hoe dit zit en wat EBTL als veiligheidsadviseur en gespecialiseerd transportbedrijf hierin kan betekenen lees je in dit artikel.

Zeecontainer onverwachts radioactief

De situatie heeft zich voorgedaan bij Project Spitfire. Zij zijn al lang bezig om een replica-Spitfire naar Nederland te halen, maar ongelukkigerwijze zat het niet mee. Een aantal instrumenten in het Spitfire zijn behandeld met radium-226 verf, een glow-in-the-dark oplossing om de instrumenten ’s nachts zichtbaar te maken. Helaas was de straling te hoog waardoor het containertransport is stopgezet.

Na het stilleggen van de container was het zaak om diverse partijen in te schakelen om actie te ondernemen. Belangrijk is dat de vracht vanaf dat punt onder begeleiding moet worden vervoerd. De straling moet worden nagemeten en chauffeur dient in het bezit te zijn van een ADR 7 certificaat.

Belangrijke vervolgstappen na stilleggen zeecontainer

Het is een bijzonder traject dat zorgvuldig uitgevoerd moet worden. Vanaf het moment van stilleggen bij de douane moeten de volgende stappen worden gezet:

  • Het inschakelen van een stralingsdeskundige die kijkt naar hoeveel en welke straling aanwezig is;
  • Het maken van een melding bij de ANVS betreffende transport en verblijfplaats van de radioactieve stoffen;
  • Er moet een deskundige chauffeur worden ingeschakeld die het bijzondere transport verder vervoert. Dit wordt uitgevoerd onder begeleiding van een stralingsdeskundige.

EBTL veiligheidsadviseur en specialist in transport helpt u bij het traject

EBTL, de veiligheidsadviseur en specialist in transport, biedt een totaaloplossing met daarnaast de mogelijkheid tot het opleiden en bijscholen voor bijvoorbeeld beroepschauffeurs. EBTL is gevestigd in De Rijp, nabij Purmerend, Zaandam en Wormerveer en ondersteunt klanten bij het werken met- en het transport van gevaarlijke stoffen.

Onze specialisten helpen u bij het contact leggen met de ANVS en een stralingsdeskundige. Vervolgens vervoeren onze deskundige en opgeleide chauffeurs die speciaal getraind zijn om te werken met gevaarlijke stoffen, het bijzondere transport graag voor u.

Schakel EBTL in voor het vervoeren van gevaarlijk en bijzonder transport

Bent u bekend met dit probleem en heeft u hulp nodig bij het contact leggen met de ANVS, een stralingsdeskundige en heeft u gediplomeerde en ervaren chauffeurs nodig om uw bijzonder en gevaarlijke vracht te vervoeren? EBTL heeft de oplossing! Neem gerust contact met ons op via 06 30040793 of vul het contactformulier op de website in.

Met dank aan Project Spitfire, waarvan wij toestemming hebben gekregen om beeldmateriaal te gebruiken, en die geconfronteerd zijn met dit probleem.